سامانههای ردیابی خودرو وظیفه دریافت، پردازش و ذخیرهسازی دادههای مکانی ارسال شده توسط ردیابهای خودرویی و نمایش آنها بر روی نقشه و تولید گزارشات مختلف را برعهده دارند. این سامانهها در کاربردهای مختلفی همچون مدیریت ناوگان، ردیابی کالا، ردیابی ترانزیت و مانیتورینگ سوخت مورد استفاده قرار میگیرند.
استفاده از این سامانهها در چرخه حملونقل کسبوکارها، باعث افزایش بهرهوری و کارایی میگردد. آنتایم یک سامانه ردیابی خودرو است که با توجه به امکانات موردنیاز کاربران خودروهای شخصی و ناوگانهای سازمانی کوچک، طراحی و پیادهسازی شده است. خدمات آنتایم از طریق پانل وب، اپ اندروید و iOS در دسترس کاربران قرار میگیرد.
مدل تجاری آنتایم به گونهای است که همکاران فعال در حوزه ردیاب خودرو میتوانند با نام و لوگو اختصاصی خود سامانه را تهیه کرده و آن را در اختیار مشتریان خود قرار دهند. سامانه آنتایم از حیث امکانات، طراحی و اجرا منحصربه فرد بوده و یکی از پایدارترین سامانههای ردیابی خودرو در کشور میباشد. سیاست تیم مدیریتی آنتایم بر این است که هیچگونه ارتباطی با کاربران نهایی نداشته و تنها از طریق همکاران فعال در حوزه ردیابی، در بازار فعالیت کند.
سامانه آنتایم از ابتدا با تمرکز بر روی کلاینت موبایل (اندروید و iOS) طراحی و پیادهسازی شده است. این امر باعث شده است که استفاده از خدمات آنتایم به صورت جامع و بسیار راحت و کارآمد در بستر موبایل در دسترس کاربران باشد.
سامانه آنتایم برخلاف بسیاری از سامانههای ردیابی خودرو با تمرکز بر روی حوزه خودروهای شخصی و خدمات موردنیاز مالکین خودروهای شخصی طراحی و اجرا شده است. این امر باعث شده است که این دسته از کاربران، بدون درگیر شدن با مفاهیم و پیچیدگیهای مدیریت ناوگان به راحتی به خدمات موردنیاز خود دسترسی پیدا کن
سامانه آنتایم با پوشش دادن گزارشات پرکاربرد و حیاتی مدیریت ناوگان سازمانی در پانل وب، امکان خدماتدهی به ناوگانهای سازمانی کوچک را به خوبی دارا میباشد.
طراحی و پیادهسازی آنتایم بیش از 8000 نفر ساعت کار کارشناسی انجام شده و بیش از 100 هزار خط کد، برنامهنویسی شده است. در حال حاضر بیش از 300 میلیون موقعیت مکانی دریافتی از ردیابها در پایگاهداده آنتایم موجود است. این اعداد و ارقام، سامانه آنتایم را از حیث مقیاس به یک سامانه کم نظیر در داخل کشور تبدیل کرده است.
پایداری و همیشه در دسترس بودن یکی از ویژگیهای مهم یک نرمافزار با کیفیت میباشد. سامانه آراد در راستای رسیدن به این ویژگی، از یک معماری چندسروره بهره میبرد. بر پایه این معماری، چندین سرور به طور همزمان عملیات خدماتدهی در سمت سرور آراد را برعهده دارند. به این شکل که این سرورها، تقاضاهای مختلف را به صورت متوازن بین خود تقسیم کرده و در صورت بروز هرگونه مشکلی در یک سرور، سرور دیگری وظایف آن را بر عهده میگیرد. به کارگیری این معماری در آنتایم باعث شده است که سرویسی با کیفیت، سریع و مطمئن در اختیار کاربران قرار گیرد.
به جهت حساسیت ویژه بر روی امنیت دادههای سامانههای ردیابی خودرو و همچنین استفاده از زیرساختهای اینترنت ملی جهت بهبود سرعت دسترسی به سامانه، کلیه خدمات سمت سرور سامانه آنتایم بر روی سرورهای داخل کشور میزبانی میشود. بر همین اساس، کاربران دیگر نگران اختلالات ناشی از تحریمها و نقض حریم خصوصی از طریق دسترسی غیرمجاز، نخواهند بود.
سیاست تیم مدیریتی آنتایم بر این است که هیچگونه ارتباطی با کاربران نهایی نداشته و تنها از طریق همکاران فعال در حوزه ردیابی، در بازار فعالیت کند. این رویکرد تجاری باعث میگردد که همکاران با انگیزه بیشتری در بازار فعالیت کرده و نگران از دست رفتن کسبوکار خود نباشن
مدل تجاری آنتایم به گونهای است که همکاران فعال در حوزه ردیاب خودرو میتوانند با نام و لوگو اختصاصی خود سامانه را تهیه کرده و آن را در اختیار مشتریان خود قرار دهند.
سامانه آنتایم از سه زبان فارسی، انگلیسی و عربی پشتیبانی میکند و در عین حال این امکان وجود دارد که بتوان بسته به نیاز، زبانهای جدیدی را به آن افزود.
واسط کاربری سامانه آنتایم به گونهای طراحی شده است که در عین زیبایی، کاربران به راحتی با آن ارتباط برقرار کرده و خدمات پراستفاده به سهولت در دسترس آنها قرار میگیرند.
طراحی هسته سامانه آنتایم به گونهای است که امکان پشتیبانی از چندین پروتکل ردیابی را فراهم میآورد. در حال حاضر، پروتکل ردیابهای Teltonika، Coban و Concox در سامانه آنتایم موجود است و در صورت نیاز امکان افزودن پروتکل جدید به سامانه وجود دارد.
بروزرسانی مداوم سامانه، در دستور کار تیم آنتایم قرار دارد. این امر باعث میگردد که هرگونه خطای احتمالی در سامانه سریعا رفع شده و امکانات موردنیاز همکاران و کاربران آنها به صورت دورهای به سامانه افزوده شود.
معماری کلان سامانه آنتایم به چهار بخش کاربران، کلاینتها، هسته و ردیابها قابل تقسیم است (شکل 1). همانطور که میبینیم، در سامانه آنتایم ارتباط بین ردیابها با هسته برقرار بوده و دادههای مکانی ردیابها از طریق بستر GPRS برای هسته ارسال میگردد. این دادهها پس از دریافت و رمزگشایی در پایگاه داده هسته ذخیرهسازی و پردازش میشوند. از طرف دیگر، فرامین کنترلی ردیاب هم تنها توسط هسته و از طریق بستر GPRS یا SMS برای ردیاب ارسال میگردد.
کاربران در آنتایم، به سه دسته راهبران، مشتریان و کاربران نهایی تقسیم میشوند. راهبران، افرادی از تیم آنتایم هستند که وظیفه مدیریت امور و نگهداری از سامانه را برعهده دارند. مشتریان، همکارانی هستند که در حوزه ردیابی خودرو فعالیت میکنند و از خدمات آنتایم در قالب نام و لوگو اختصاصی خود استفاده میکنند. کاربران نهایی هم مشتریان اصلی همکاران هستند که خدمات آنتایم در نهایت در اختیار آنها قرار میگیرد. مسیر دسترسی راهبران و مشتریان به سامانه آنتایم، از طریق کلاینت (پانل) وب است. در مقابل، کاربران نهایی علاوه بر کلاینت وب، از طریق اپ موبایل هم میتوانند به خدمات سامانه دسترسی داشته باشند.
ارتباط میان کلاینتها با هسته از طریق API فراهم شده در هسته و به واسطه بستر اینترنت میسر است. مدل ارتباطی میان کلاینتها و هسته به صورت فراخوانی وب سرویس و وبسوکت است. این دو نوع مدل ارتباطی این امکان را فراهم میکنند که بتوان در کسری از ثانیه، آخرین تغییرات سمت هسته و آخرین دادههای موقعیتی دریافتی از ردیابها را بر روی داشبورد کلاینتها مشاهده کرد. بنابراین، کاربران برای مشاهده آخرین موقعیت خودرو خود، نیازی به واکشی داده و یا بازسازی صفحات را نخواهند داشت.